Construcția unei case este un moment foarte important în viața ta și a familiei tale. Din această cauză alegerea materialelor pentru viitoarea locuință trebuie să se realizeze cu foarte multă atenție pentru a vă conferi siguranța de care aveți nevoie. Materialele de zidarie prezintă numeroase beneficii care trebuie luate în considerare la utilizare.  

În acest articol vom aborda două dintre acestea: rezistență la cutremur și izolare termică.
 
De ce o casă realizată cu caramidă Leier este mai rezistentă la cutremur decât o casă realizată cu alte materiale de zidărie?
Rezistența la compresiune rămâne una dintre cele mai importante proprietăți ale materialelor de zidarie.

Leier | Brikston BKS 25

În mod normal o construcție se sprijină pe pereții ei, așa cum un om se sprijină pe picioarele sale, astfel greutatea unei construcții este uniform distribuită pe fiecare perete al său.
În caz de cutremur construcția oscilează și din această cauză greutatea sa nu va mai fi susținută de toți pereții ci doar de o parte dintre aceștia. Cu cât cutremurul este mai mare cu atât construcția va oscila mai tare și astfel greutatea sa va fi susținută de mai puțini pereți. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de un material de zidărie cu rezistență mare la compresiune. Cu cât cutremurul este mai mare, cu atât cărămida trebuie să fie mai rezistentă.

Conforma testelor de laborator, cărămida Leier | Brikston depășește toate standardele cu o rezistență la compresiune între 10 N/metru cub și 30 N/metru cub. Deci, construcția cu cărămidă Leier| Brikston este sigură la cutremur deoarece  are o rezistență foarte mare la compresiune cu mult peste normele de proiectare seismică din România. Un singur bloc ceramic susține minim 140 de tone.

Materialele de zidărie mai slabe ca și rezistență (ex: BCA), sunt în general folosite la construcții în cadre. Construcțiile în cadre sunt mai scumpe deoarece cantitatea de beton și de fier utilizată este mai mare. De exemplu grosimea obișnuită a unui stâlp este de 4040cm. Cărămida este preponderant utilizată la construcții pe zidării portante; construcții a căror cost este mai scăzut deoarece dimensiunile obișnuite ale stâlpilor sunt de 2525 cm.

Leier | Termobloc T25 LM

Un alt beneficiu pe care cărămida Leier îl oferă este confortul termic în locuința dumneavoastră.  Astfel, Leier îți face vara mai plăcută și iarna mai călduroasă.
Pereții au capacitatea să diminueze pierderile de căldură prin blocarea transferului termic. Zidul acumulează o mare cantitate de căldură pe care ulterior o redă în interiorul locuinței.
La ora actuală sunt mai multe sisteme de zidărie prin care se poate asigura confortul termic. Sistemul utilizat cel mai des este zidăria de rezistență din cărămidă, “învelită cu o captușeală” dintr-un material termoizolant (polistiren, vată minerală, etc).
O altă modalitate prin care poate fi asigurată izolarea termică necesară, este utilizarea blocurilor ceramice Leier | Termobloc pentru realizarea unui zid termoizolant de 30 cm grosime.
Un sistem mai puțin întâlnit în țara noastră dar care vine cu cele mai multe beneficii din punct de vedere a izolării termice, al izolării fonice, al eliminării excesului de umiditate din casa, este realizarea unui perete multistrat din următoarele componente:
 
• Zid interior portant de cărămizi Leier;
• Strat de termoizolație;
• Strat de ventilație;
• Zid exterior realizat cu cărămizi de fațada Leier;

Cărămizi Leier

Aceasta reprezintă o variantă ce implică costuri mai ridicate de execuție. Recuperarea investiției se realizează de-a lungul duratei de viață a construcției datorită costurilor foarte mici cu încălzirea pe timp de iarnă, climatizarea pe timp de vară, costuri scăzute de intreținere a fațadei, etc.

Când construim o casă trebuie să plecăm de la idea că în România, o construcție se va confrunta cu cel puțin un cutremur major de-a lungul vieții sale. Din această cauză trebuie să alegem pentru construcția casei, materiale care să reziste în caz de cutremur. În același timp trebuie să știm că o casă nu implică doar costuri cu construcția ei ci și costuri cu utilizarea și întreținerea acesteia.  

Astfel trebuie să luăm în considerare și aceste costuri și să avem grijă să fie cât mai mici.
Cărămida Leier vă oferă rezistență termică ridicată precum și rezistența la compresiune pentru o durată de viață a locuinței dumneavoastră cât mai mare!